sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Antiperspirantista luonnonkosmetiikan dödöönToimiva dödö luonnonkosmetiikasta – siinä onkin projekti, joka on vienyt hitosti aikaa, rahaa ja hermoja. Tosin viimeiset neljä kuukautta ovat olleet palkitsevat.

Miksi halusin vaihtaa antiperspirantista luonnonkosmetiikan dödöön? 
1) Kaipasin hoitavuutta. Perus Niveat, Garnierit ym. dödöt saivat mun kainalot kuivumaan ja kutiamaan. Kesäisin ei tehnyt mieli pitää hihattomia paitoja, kun kainaloihin ilmestyi punaisia viivoja sekä näppyjä ja iho hilseili. Vaikka putelleissa kuinka mainostettiin kauniita kainaloita, niin en koskaan saanut niitä.
2) Alumiinin mahdollinen yhteys rintasyöpään tuntuu olevan tällä hetkellä melko kiistelty aihe, joka mietityttää ainakin itseäni.

Antiperspirantit perustuvat siihen, että tukitaan hikirauhaset, jolloin hikeä ei pääse ihon pinnalle. Dödöt taas ehkäisevät hien hajuja. Luonnonkosmetiikassa ei ole (ainakaan mun tämän hetkisen tiedon mukaan) antiperspirantteja, ainoastaan dödöjä. Eli luonnollisesti ei pääse hikoilusta eroon, mutta ei tarvitse kuitenkaan kärsiä hajuista.

Kokeilin mm. Mádaraa, Laveraa, Neal's Yard Remedya ja Urtekramia. Mikään näistä ei pitänyt hajuja poissa. Päin vastoin, tuntui, että haju muuttui pistäväksi. Parin kaverin kanssa juteltuani kuulin, että heillä oli ollut samanlaisia kokemuksia. Olen eksynyt netissä keskusteluihin, joissa mainitaan, että kainaloilla saattaa kestää jonkun aikaa puhdistua alumiinista ja tämä puhdistuminen aiheuttaisi voimakkaamman hajun. Tämä kuullostaa loogiselta, mutta en tiedä pitääkö se paikkaansa. Samoissa keskusteluissa törmäsin monta kertaa yhteen ja samaan dödömerkkiin, jota ylistettiin yli muiden: Schmidt's (oli pakko luntata pari kertaa, miten tuo nimi kirjoitetaan, sillä kavereiden kesken tää dödö kulkee lempinimellä "Se S:llä alkava dödö"). Nettikeskustelujen innostamana ja kaverin kehumana päädyin kokeilemaan Schmidt'sin laventeli-salvia dödöä.Kokeilun ensimmäisellä viikolla odotin jokapäivä, että milloin se pistävä haju alkaa. Sitä ei kuitenkaan koskaan tullut. Päin vastoin se väheni! Myös kainaloiden ihon kuivuus väheni. Miten tämä dödö sitten eroaa niihin aiempiin luonnollisiin dödöihin, jotka eivät toimineet? Schmidt's on voidemainen, kun taas aiemmat olivat kaikki nestemäisiä.

Laventeli-salvia on tuoksu, jota en välttämättä olisi itse valinnut ensimmäisenä, mutta kun luin salvian vaikutuksista (googlatkaa: salvia hikoilu) halusin ehdottomasti kokeilla sitä heti. Kun tuo oli lopussa uskaltauduin kokeilemaan toistakin tuoksua, vaikka pelkäsin, että ilman salviaa alkaisin hikoilla enemmän. En kuitenkaan huomannut mitään muutosta. Bergamotti-lime on aivan ihanan raikas ja pirteä tuoksu, oikein odotan aamuisin sitä hetkeä kun sipaisen tuota kainaloihin.

Vaikka Schmidt's saakin ylistykset verrattuna muihin, on siinäkin pari kantapäänkautta opittua asiaa. Vaikka kuinka olisi luonnonkosmetiikkaa, ei mitään dödöä kannata laittaa vasta sheivatuille kainaloille. Itse saan tästä puoleksi vuorokaudeksi pistelevät kainalot – auts! Sheivaulu illalla ja dödö aamulla. Liika on liikaa ja liika dödö jää vaatteisiin. Ei erityisen kaunista harmaissa paidoissa (tummat märän näköiset läntit) tai tummissa paidoissa (valkoiset raidat). Jos tulee erittäin kuuma tai jännittää kovasti, saattaa se hikoiluttaa joitakin ihmisiä ja itse kyllä kuulun heihin (kateellisena niille, jotka eivät juuri koskaan hikoile). Näissä tilanteissa kainalot kostuvat, sillä hikirauhasia ei ole tukittu. Mietityttää, että joudunko vaihtamaan kesällä takaisin antiperspiranttiin, mutta ainakin tiedän, että pärjään ilman sitä noin 3/4 osaa vuodesta. Toisaalta Suomen kesä, joten ei ole välttämättä tarvetta hikoilun estämiseen.

Aion kokeilla muitakin voidemaisia luonnonkosmetiikan dödöjä, mm. Ben & Annaa sekä We love the planetia. Palaan raportoimaan niistä kunhan saat testattua ne.

2 kommenttia:

J kirjoitti...

Kesäksi suosittelen apteekista saatava Triple Dry antiperspiranttia. Itselläni ongelmina hien haju ja kainaloiden kastuminen. Toimii molempiin, ei ärsytä edes sheivauksen jälkeen, vaikka minulla on herkkä iho! On huomattavasti kalliimpaa kuin kaupan dödöt (~12e), mutta on riittosaa ja parasta!

Annu. kirjoitti...

Kiitos tästä! Ite haluan ainakin (juurikin tuon alumiinin..ja ehkä muidenkin kemikaalien takia) käyttää luonnonkosmetiikkaa ympäri vuoden ja oon käyttänyt juurikin Madaraa ja sen haju jo itessäänkin on aika pistävä, en oo aatellu että se tekisi hien hajunkin entistä pahemmaksi! Täytyy siis metästää tuota Schmidt'a testiin :)